Guten Appetit

wtorek, 31 marca 2015

Barszcz biały wielkanocny


Barszcz biały w niektórych regionach Polski podawany jest na wielkanocne śniadanie. Nie znam tego zwyczaju, ale barszcz bardzo lubię. Oczywiście najsmacznieszy jest ugotowany na swojskim zakwasie. Jeśli masz już zakwas, bardzo szybko przygotujesz tą smaczną zupę.
Jeśli zakwasu jeszcze nie przygotowałaś, to ostatni już dzwonek,  by go nastawić. Po przepis zapraszam tutaj. Możesz zrobić go na wędzonce lub na wywarze z gotowania białej kiełbasy lub na esencjonalnym wywarze z warzyw. Mój przygotowany jest na warzywnym wywarze, a podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo.

Składniki:

kilka ziemniaków
1- 2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
majeranek
sól, pieprz
2 szklanki zakwasu na barszcz
1-1,5 l bulionu
kiełbaski, najlepiej białe
ugotowane na twardo jajka
1 łyżka chrzanu ze słoiczka

Wykonanie:
  • obrać marchew, pietruszkę, kawałek selera i kilka ziemniaków. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Nie dodaję listka laurowego, ziela angielskiego i czosnku ponieważ te przyprawy dodam do zupy razem z zakwasem
  • wlać przez sitko zakwas do gotujacej zupy i wymieszać. Wlewam zakwas przez sitko ponieważ do zakwsu użyłam mąki pełnoziarnistej z otrębami
  • podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę lub jeśli gotowałaś wywar na białej kiełbasie pokrój ją teraz w talarki i dodaj do zupy
  • dopraw zupę pieprzem, solą i majerankiem. Dodaj chrzan
    • rozlej barszcz na talerze. Podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, kiełbasą i ewentualnie z ugotowaną, pokrojoną w talarki marchewką. Posyp zieloną natką pietruszki
                                                                     SMACZNEGO !

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)