Guten Appetit

piątek, 13 marca 2015

Frikadelle z dorsza z pieczarkami


Dorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają  charakteru.
Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary, kotlety będą super pyszne.

Składniki:
4 filety z dorsza
1 jajko
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła ghee
1 łyżka kaparów - opcjonalnie
sól, pieprz
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia
bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie:
  • z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny
  • cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle
  • pieczarki pokroić w drobną kostkę i dołożyć do cebuli. Podsmażyć, aż do odparowania soku, jaki puściły 
  • filety zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać nożem. Wymieszać z poduszonymi pieczarkami. Dodać jajko, posiekane kapary, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić, najlepiej ręką
  • formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)