Guten Appetit

poniedziałek, 23 marca 2015

Jajko mollet na szpinaku


Jajko mollet, czyli jajko w koszulce - to smaczna forma podania jajka na półtwardo. Gotowane przez 4 minuty ma całkowicie ścięte białko i lekko ścięte żółtko. Z jajka mollet po przekrojeniu wypływa parujące żółtko, pełne smaku i dobroci. Jest dużo lżej strawne niż tradycyjne jajko na twardo.
Gotowane z odrobiną octu musi być absolutnie świeże i dobrej jakości. Żadne "2","3" nie wchodzą w rachubę, jeśli sklepowe to tylko "O". U mnie klasyczny mariaż jajka ze szpiankiem, nie tylko smaczny, lecz także bardzo zdrowy.


Składniki dla 2 osób:
około 300 g szpiaku ( u mnie mrożony)
4 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżka octu
śmietana lub jogurt grecki- 2 łyżki

Wykonanie:
  • szpinak umieścić w rondlu, podlać niewielką ilością wody i powoli rozmrozić. Dodać posiekane ząbki czosnku, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Wymieszać ze śmietaną lub jogurten greckim
  • w drugim rondlu zagotować wodę z dodatkiem octu. Woda nie powinna mocno wrzeć. Jajka wybijać pojedyńczo do miseczki i zsuwać do gotującej się wody. I tu są dwie szkoły gotowania : 1) zakręcić łyżką gotującą wodę i w powstały wir zsuwać kolejno jajka, a białko samo się ładnie i równo uformuje Tak właśnie ugotowałam swoje. 2) zsunąć jajko do gotującej się wody i łyżką zagarniać i formować rozpływające się białko
  • jajka gotować dokładnie 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawać
  • jeśli jajka chcesz zrobić wcześniej, by zużyć je do podania na sałatce zaraz po wyłowieniu ich z wrzątku przełożyć do miski z lodem
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Jajko Mollet to nie to samo, co jajko w koszulce (czyli poszetowe). Jajka Mollet, owszem, gotuje się na półtwardo, ale w skorupkach (po ich wcześniejszym delikatnym nakłuciu).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooo... nawet wg dyżurnego Francuza Michela Morana jajko Mollet i jajko w koszulce to są synonimy:) Być może istnieją dwie metody przygotowania?

      Usuń
  2. Danie wygląda smakowicie, spróbuję zrobić chociaż nie uwielbiam szpinaku, ale mam jeszcze jedno pytanie, co to za talerz, na którym jest podana potrawa, jakiej firmy, bardzo proszę o odpowiedź, jest prześliczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Odszukałam talerzyk, ale o dziwo nie ma na nim nazwy firmy, tylko informacja, że można myć w zmywarce i używać w mikroweli. Dawno temu kupiłam go jako pojedyńczy egzemplarz w TKMAX:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)