Guten Appetit

czwartek, 19 marca 2015

Kokosowy pudding z chia i mango


Szybkie rozwiązanie na odżywczy i energetyczny deser. Pyszny mus z mango w połączeniu z mlekiem kokosowym i strzelającymi między zębami nasionami chia będzie smakował wszystkim, bez wyjątku. Dobry na śniadanie, jako deser, zastąpi słodką przekąskę.
Robi się sam, bo wystarczy wymieszać nasina chia z mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki. Więcej o wartościach odżywczych nasion chia przeczytasz: tutaj.


Składniki:
3 łyżki nasion chia
250 ml lekkiego mleka kokosowego
1-2 łyżki syropu z agawy
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
1/2 owocu mango
kilka truskawek lub malin
garstka orzeszków pistacjowych

Wykonanie :
  • nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop z agawy, wanilię i wymieszać rózgą. Na noc wstawić do lodówki. Jeśli  masz gęste mleko kokosowe, najlepiej rozcieńczyć je wodą. Przepisy polecają co prawda odstawić chia na 30 minut do napęcznienia i tyle czasu powinno wystarczyć, by sporządzić deser. Najlepiej wypróbować samemu, która wersja jest dla nas smaczniejsza
  • z obranego i pokrojonego mango przy pomocy blendera zrobić puree
  • truskawki obrać, odciąć ogonki. Posiekać orzeszki pistacjowe
  • dwa pucharki napełnić puree z mango, na to wyłożyć krem z chia. Udekorować truskawkami i orzeszkami pistacjowymi
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. W sklepie zielarskim, ale dostaniesz je w każdym sklepie ze zdrową żywnością:)

      Usuń
  2. Chia ma firma Sante, w większych delikatesach powinny być.

    OdpowiedzUsuń
  3. są w rossmanie


    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)