Guten Appetit

czwartek, 5 marca 2015

Kotlety mielone z włoskimi orzechami


Zapraszam na zdrowszą wersję kotletów mielonych, tym razem z dodatkiem orzechów włoskich. Wersja nie tylko wzbogacona smakowo ale i odżywczo, ponieważ orzechy mają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości.
Jadłam niedawno takie kotleciki i tak mi posmakowały, że postanowiłam odtworzyć ich smak. Spróbuj i Ty, są pyszne. Polecam !

Składniki:

500 g mieszanego mielonego mięsa
1 jajko
1 cebula
1 sucha bułka
mleko do namoczenia bułki
1/2 szklanki orzechów włoskich
bułka tarta do obtoczenia kotletów
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Wykonanie:
  • mięso wymieszać z posiekaną  cebulą i namoczoną wcześniej i odciśniętą czerstwą bułką
  • posiekać orzechy włoskie
  • mięso wymieszać z jajkiem, solą , pieprzem i posiekanymi orzechami. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiano
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO ! 

2 komentarze:

  1. Fajna propozycja! Lubie takie niecodzienne połączenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę pyszne :)
      Polecam :)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)