Guten Appetit

sobota, 11 kwietnia 2015

Makowiec na kruchym spodzie


Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem.
Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu!

Składniki na spód:
300 g mąki pszennej krupczatki
200 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
wanilia

Składniki na masę makową:
280-300 g mielonego maku
50 g masła
100 g miodu
200 ml mleka
100 g rodzynków
cynamon
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy
3 białka

Wykonanie:
  • składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
  • mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i odsączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon
  • białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową
  • tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć
  • na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę
  • piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki
  • podawać posypane cukrem pudrem
                                                                  SMACZNEGO !

5 komentarzy:

  1. Ten makowiec jest wspaniały i prosty spisałam sobie bedzie goscił na naszym Swiatecznym stole dzieki Irena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Fakt, niewiele pracy, a efekt znakomity:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Proszę o informację czy z podanych składników wyjdzie ciasto na blaszkę 30x40? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podane składniki są idealne na blaszkę 24x35 cm. Uważam, że na blaszce 30x40 będzie jednak za niskie. Ciasta kruchego starczy jak zrezygnujesz z kratki, ale ilość maku i sera musisz zwiększyć:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)