Guten Appetit

piątek, 20 marca 2015

Malinowe pancakes


Zapraszam na pyszne placuszki podwójnie malinowe. Wielbiciele malin będą zachwyceni, ponieważ maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują.
W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad.

Składniki:
180 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżka cukru pudru
200 ml maślanki lub kefiru
2 jaja L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
100 ml przecieru malinowego
150-200 g mrożonych malin
+ sok z cytryny+ cukier

Wykonanie:
  • makę, kefir, żółtka,cukier, proszek do pieczenia, olej i sodę wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę
  • białka ubić na sztywną pianę
  • około 100 g lekko rozmrożonych malin zblendować na gładkie puree. Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie  rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka
  • wymieszać ciasto z malinowym puree i pianą z białek
  • nakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąć
  • podawać z musem malinowym
                                                                SMACZNEGO !
    UWAGI : w wersji deserowej zrobić polewę z rozpuszczonej białej czekolady wymieszanej z musem malinowym


    2 komentarze:

    1. Nawet dwie góry, bo tyle wyszło ich z tej porcji ciasta :)

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)