Guten Appetit

niedziela, 29 marca 2015

Mus tortowy z jabłek



Pyszne, lekkie o bardzo delikatnym jabłkowym smaku ciasto na biszkoptowym spodzie. Piankę tworzą uprażone jabłka z ubitą śmietana kremówką, całość wzmocniona dodatkiem żelatyny.
Ciasto doskonale wygląda i pięknie się porcjuje.

Składniki na biszkopt:
3 jajka
60 g cukru
90 g mąki (70 g pszennej i 20 ziemniaczanej)

Składniki na mus:
400 g jabłek
120 g cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30%
25 g żelatyny instant
150 ml soku jabłkowego
1 zielone jabłko
sok z cytryny
1 łyżka masła

Wykonanie:
  • jajka ubić z cukrem na puch. Powoli dodawać przesiane mąki i delikatnie - już ręcznie wymieszać. Wyłożyć na okrągłą blaszkę i piec w 170`C 20 minut. Studzić na kratce
  • 400-500 g jabłek upiec i przetrzeć przez sito. 20 g żelatynny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, ostudzić, dodać do jabłek i wymieszać
  • bok tortownicy wyłożyć paskiem folii, posmarować masłem. Wylać na biszkopt mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę
  • pokroić zielone jabłko razem ze skórką na 1-milimetrowe plasterki. Rozłożyć na talerzu w jednej warstwie i skropić sokiem z cytryny. Wierzch i boki musu obłożyć plasterkami jabłka
  • sok jabłkowy podgrzać. Rozpuścić w nim 5 g żelatyny i ostudzić. Jeszcze płynną galaretką oblać cienką warstwą mus i wstawić do lodówki na 30 minut
                                                                   SMACZNEGO !
                                                          

1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)