Guten Appetit

poniedziałek, 30 marca 2015

Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem


Zapraszam na polędwiczki wieprzowe. Są bardzo delikatne, szybkie do przygotowania i zawsze elegancko się prezentują. Lekkie i odświeżające za sprawą zielonego pieprzu, którego smak świetnie współgra ze słodką śmietanką i delikatnym mięsem polędwiczek. Zielony pieprz to najbardziej łagodna odmiana pieprzu, jednak nic nie traci na wyrazistości.
Doskonale nadaje się do sosów. Przy przygotowywaniu polędwicy, by była miękka i soczysta, trzeba ją najpierw obsmażyć  z każdej strony, później dopiec w piekarniku, licząc na 500 g mięsa około 15 minut.


Składniki:
polędwiczka wieprzowa około 500 g
2 łyżki masła ghee lub oleju
2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka
150-200 ml śmietany kremówki
sól, pieprz

Wykonanie :
  • mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiąząłam nicią, by zachowała ładny kształt
  • na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na silnym ogniu polędwiczki z obu stron na złoto. Obsmażone polędwiczki na patelni (żeliwna patelnia bez plastikowej rączki) wstawić do  piekarnika (lub przełożyć na blaszkę) i piec 15 minut w 180` C lub w 150` C 20-25 minut
  • polędwiczki wyłożyć na talerz, przykryć folią i pozostawić kilka minut, by mięso odpoczęło, następnie wykładać porcje na talerze
  • patelnię ustawić na ogniu, wlać śmietanę kremówkę, dodać zielony pieprz. Wymieszać dokładnie zawartość patelni z zeskrobanymi resztkami ze smażenia i pogotować kilka minut do zagęszczenia śmietanki
  • podawć polędwiczki z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami
                                                                  SMACZNEGO !


5 komentarzy:

  1. Przepraszam, ale jak mozna pokroic cos o juz zostalo pokrojone. Przepis jest nie scisly przez co nie przydatny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak chcesz zjeść poledwiczkę bez krojenia? Przed konsumpcją mięso powinno odpocząć kilka minut:)

      Usuń
  2. Super przepis, wszystko opisane jasno i czytelnie. Jutro robię rodzinny obiadek i zaskoczę wszystkim takim dankiem. Pozdrawiam Halinka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealne danie na rodzinny obiadek:)

      Usuń
  3. W najbliższą sobotę wypróbuję ns przyjaciołach!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)