Guten Appetit

sobota, 7 marca 2015

Sernik Bounty


Sernik, którego powstanie zainspirował  bajecznie kokosowy batonik Bounty. Sernik z moim ulubionym dodatkiem - mlekiem kokosowym. Smak kokosa w masie serowej jest wyczuwalny, ale nie narzucający się. Po raz pierwszy dodałam też wiórki kokosowe, by konsystencję sernika upodobnić do batonika Bounty, jednak w ilości dość umiarkowanej, nie przypominajacej ilości z orginału.
Sernik upieczony został na smacznym spodzie kakaowo-kokosowym, a wykończony grubą warstwą czekolady, podobnie jak w batoniku. Spełnia wszystkie wymagania smakoszy serników i kokosa. Całość jest przepyszna, zapraszam zatem do przepisu.

Składniki na spód sernika:
6 sucharków pełnoziarnistych a 10 g
2 łyżki masła
1,5 łyżki kakao
1 łyżka ksylitolu lub cukru
35 g wiórków kokosowych

Składniki na masę serową:
500 g sera 3 x mielonego
200 g mleka kokosowego (górna biała część z puszki)
150 g ksylitolu lub cukru
80 g wiórków kokosowych
3 jajka
3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej
4 łyżki Malibu

Dodatkowo:
125 g śmietanki kokosowej lub kremówki
150 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
  • wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki na dno tortownicy i uciśnij je grzbietem łyżki. Na czas przgotowania masy serowej wstaw foremkę do lodówki
  • ser wymieszaj z mondaminą, cukrem i mlekiem kokosowym. Wbijaj po jedynym jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj likier kokosowy
  • masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175`C. Piecz  sernik w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140`C i piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki, środek pozostanie lekko drżący. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, następnie  studź go na kratce
  • w rondelku zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij ją z kuchenki, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przestudzony sernik posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Poczekaj, aż pierwsza warstwa lekko przestygnie i rozprowadź pasami resztę czekolady na kształt batonika Bounty
  • sernik wstaw na noc do lodówki, by masa serowa się ustabilizowała, jednak przynajmniej 30 minut przed podaniem wystaw sernik z lodówki
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO!

    10 komentarzy:

    1. Odpowiedzi
      1. Dzięki, nie tylko wygląda ,smakuje też super :)

        Usuń
    2. Dobry pomysł! Wyobrażam sobie jego nieziemski smak:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo podoba mi się ten przepis :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Odpowiedzi
      1. Cieszę się, że przepis się spodobał:) Dzięki za zaproszenie:)

        Usuń
    5. Witam, na jaką blaszkę ? 24 cm ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Proporcje podałam na małą foremkę o przekroju 20 cm:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)