Guten Appetit

sobota, 14 marca 2015

Waniliowe ptasie mleczko - pyszne ciasto





Nie wiesz co począć z nadmiarem białek ? Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto -  ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha.
Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu!

Składniki na biszkopt: (przepis stąd )
2 jajka
40 g cukru
45 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
Składniki na piankę:
4 białka
200 g cukru
50-60 ml wody
1 czubata łyżeczka agaru
laska wanilii 
Polewa czekoladowa:
80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremówki

Wykonanie :
  • 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane  mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką i piec w 170`C  20-25 minut. Studzić na kratce
  • 200 g cukru wsypać do rodelka, zalać 50-60 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Woda powinna tylko przykrywać cukier, dlatego cukier najlepiej zalewać wodą przy pomocy łyżki. Im mniej użyjesz wody, tym gęściejsza i stabilniejsza będzie pianka. Gotować syrop kilka minut "do nitki". Wsypać agar i gotować na małym ogniu jeszcze przynajmniej 2 minuty. Agar nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie o temperaturze powyżej 90`C
  • do lekko ubitych białek wlewać cienkim strumieniem gorący syrop z rozpuszczonym agarem prosto z "ognia", a białka ubijać przez cały czas dozowania cukru. Dodać ziarenka zeskrobane z przeciętej wanilii. Białka ubijać do momentu, aż ostygną
  • na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia
  • w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pędzelkiem. Kroić po stężeniu polewy
                                                                   ŻYCZĘ SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Dla mnie jest za słodkie. Poza tym nie wiem co źle zrobiłam, ale biszkopt trochę za twardy wyszedł, a biała masa nie jest zbyt stabilna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, też nie wiem, ponieważ instrukcja jest dość czytelna. Powtarzałam ciasto już kilkakrotnie i za każdym razem bardzo udane. Jest dość słodkie, taki urok włoskiej bezy:) Przyczyny twardego biszkoptu to niedokładnie ubite jajka i zbyt gwałtowne i za długie wymieszanie z mąką:)

      Usuń
  2. A co to jest Agar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wegereriańska żelatyna z morskich alg;)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)