Guten Appetit

poniedziałek, 16 marca 2015

Mizeria z jogurtem greckim


Najczęstszy i najszybszy dodatek do drugiego dania - mizeria. Przez większość przyrządzana z dodatkiem śmietany i cebuli. Nasza ulubiona, przepis tutaj, jest przygotowana na bazie winegretu, słodko - kwaśna. Dziś proponuję mizerię w greckich klimatach, bo śmietanę zastąpił jogurt grecki, a czosnek cebulę. Lżej strawna, zdrowsza, po prostu pyszna.


Składniki:
1 ogórek sałatkowy
1/2 ząbka czosnku
150 g jogurtu greckiego
4 gałązki natki pietruszki
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

Wykonanie:
  • ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać
  • jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki
  • ogórki wymieszać z dressingiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce
                                                              SMACZNEGO !

 1 porcja to 114 kcal, w tym 3 g białka, 8 g tłuszczu i 6 g węglowodanów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)