Guten Appetit

poniedziałek, 9 marca 2015

Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym



Flammkuchen z niecodziennymi dodatkami, musem dyniowym, mięsem mielonym i włoska kapustą. Typowe zimowe dodatki smakują super i nie wiem, czy nie jest on smaczniejszy od skromnego orginału.

Składniki na ciasto :
250 g mąki orkiszowej
150 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

Składniki na nałożenie :
200 g mieszanego mięsa mielonego
300 g dynii Hokkaido
1 ząbek czosnku
100 g śmietany kremówki
pieprz
1/2 łyżeczki curry
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1/4 kapusty włoskiej
parmezan

Wykonanie:
  • mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut
  • dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką
  • włączyć piekarnik na najwyższą moc ( u mnie 280 `C) razem z kamieniem
  • mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem i  łyzeczką musztardy
  • kilka liści włoskiej kapusty obgotować 2 minuty w osolonej wodzie. Wyłowić, przelać zimną wodą i osuszyć. Pokroić w paski. Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu
  • ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy  placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu luźno ułożyć  mięso mielone i kapustę włoską. Posypać startym serem
  • na łopacie wsunąć placek do nagrzanego na najwyższą moc piekarnika i piec 8 - 10 minut do zrumienienia brzegów
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)