Guten Appetit

czwartek, 12 marca 2015

Ziołowe bułeczki pełnoziarniste


Pełne błonnika, syte i bardzo zdrowe bułeczki, w całości upieczone z mąki pełnoziarnistej. Bardzo proste w wykonaniu i aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Upiekłam je na próbę z małej porcji mąki, bo nie za bardzo dowierzałam, że będą smaczne.
Są smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebują czasu żeby wyrosnąć.


Składniki na 6 dużych lub 12 małych bułek:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
do 150 ml letniej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
25 ml oleju lub masło
zioła-melisa, oregano lub każde inne, jak najwięcej
2 łyżki mleka do posmarowania

Wykonanie:
  • wymieszać mąkę z wodą, dodać sól i drożdże. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut
  • ciasto ponownie zagnieść, dodać posiekane zioła i rozpuszczony olej lub masło i pozostawić na następne 30 minut
  • formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić 20 minut do napuszenia
  • bułeczki posmarować letnim mlekiem, naciąć (nacięłam nożyczkami) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Zaparować  piekarnik, by bułeczki miały chrupiącą skórkę. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec 20 minut
  • studzić na kratce
Pieczywo pełnoziarniste 2015                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. smacznie i zdrowo, lepiej być nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne na piknik! już niedługooo... :)



    ps. Zapraszam na konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie:) Faktycznie na pikinik, z racji wielkości idealne:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)