Guten Appetit

wtorek, 14 kwietnia 2015

Kotlety z selera w panierce z pestek z dynii


Kotlety z selera jak wszystkie warzywne kotleciki są nie tylko bardzo zdrowe, ale naprawdę smaczne. Pestki dyni nie tylko wzbogacają je smakowo, ale są dodatkowym atutem zdrowotnym.
Świetny dodatek obiadowy, nie tylko dla wegeterian. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!

Składniki:

1/2 selera
4 łyżki pestek z dynii
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki masła ghee

Wykonanie:
  • seler obrać, pokroić w 1-cm plastry. Obgotować w osolonej wodzie 6 minut. Odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku
  • pestki dynii drobno posiekać i wymieszać z bułką tartą. W drugiej miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Posolić i popieprzyć. Do trzeciej miseczki wsypać mąkę
  • kolejne kawałki selera obtaczać w mące, nadmiar strzepnąć. Następnie w rozmąconym jajku, na końcu w panierce z pestek dynii i bułki tartej
  • rozgrzać na patelni masło i smażyć kotleciki z selera na średnim ogniu z obu stron na złoty brąz. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • podawać z ulubionymi dodatkami
                                                                     SMACZNEGO !
                                

3 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)