Guten Appetit

czwartek, 2 kwietnia 2015

Mini brioszki


Brioszki to francuskie bułeczki śniadaniowe z dużą ilością masła i jajek. Moje są bardzo odchudzone, ale bardzo smaczne. Zrobiłam je z ciasta z którego zwykle piekę najsmaczniejszą chałkę. Mini bułeczki są równie pyszne. Idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie, a z uwagi na rozmiar świetne do koszyczka wielkanocnego.
Dzieciom na pewno się spodobają. Do ich upieczenia użyłam foremek muffinkowych.

Składniki na 9 brioszek:

250 mąki pszennej orkiszowej
25 g cukru
25 g masła
125 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
1/2 opakowania suchych drożdży
1 maleńkie jajko
1 łyżka cukru perłowego (Hagelzucker)

Do posmarowania:
żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka

Wykonanie:
  • Powtarzamy wszystkie czynności jak przy wykonywaniu ciasta drożdżowego ( np.przepis tutaj)
  • Formujemy z ciasta wałek  i odcinamy 9 równych części. Z każdej części robimy jedną dużą kulkę i drugą maleńką. W przygotowanych foremkach silikonowych układamy duże kulki. Małą kulkę zwilżamy wodą i przyklejamy do dużej. Odstawić do napuszenia przykryte ściereczką. Powinny podwoić objętość.
  • Wszytkie brioszki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem. Po upieczeniu będą śliczne, rumiane.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika) do 175 ° C i piec 12-15 minut. Studzić na kratce. Serwować z masłem, twarożkiem lub konfiturą
                                                                      SMACZNEGO !

UWAGI : Brioszki które przeznaczymy do koszyczka wielkanocnego możemy wzbogacić dodatkiem szafranu i rodzynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)