Guten Appetit

piątek, 3 kwietnia 2015

Pasztet z czerwonej soczewicy






Pasztetu i to samodzielnie przygotowanego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian.
Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana.

Skladniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy- 230 g
100 ml oliwy
2 cebule
2 marchewki
1/4 korzenia selera
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki masła orzechowego
sól, pieprz, kmin rzymski
3 jaja L
masło i bułka tarta do wysypania formy

Wykonanie:
  • soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować, aż wchłonie całą wodę i stanie się puree
  • obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju
  • obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiorą słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć przyprawy
  • wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy
  • keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp
  • roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicową, wlej ją do formy. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę jak na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze
  • piekarnk nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu
                                                               SMACZNEGO!

    2 komentarze:

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)