Guten Appetit

czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi


Placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są wyjątkowo chrupiące. Płatki owsiane to spora dawka bardzo korzystnego dla naszego zdrowia błonnika, z najzdrowszą jego frakcją -  błonnikiem rozpuszczalnym. Niby zwykłe placki, a jednak wyjątkowe.
Świetne solo, tradycyjnie z cukrem i śmietaną oraz jako dodatek do dań mięsnych, bo "stare" ziemniaki już się znudziły, a na te z Egiptu nie masz ochoty. Będą Ci smakować!


Składniki:
600 g ziemniaków
100 g górskich płatków owsianych
1-2 listki szałwii
2 jajka
sól
olej

Wykonanie:
  • ziemniako obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej
  • posiekac listki szałwii
  • starte ziemniaki wymieszać z płatkami owsianymi, jajkami, solą i posiekaną szałwią 
  • usmażyć na rozgrzanym oleju 12 placuszków o średnicy 8 cm na złoto-brązowo. Podawać z ulubionymi dodatkami
                                                              SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Nigdy nie dodawałam płatków owsianych do placków ziemniaczanych. Chętnie spróbuje :) Dodatkowa porcja błonnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde urozmaicenie mile widziane:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)