Guten Appetit

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Placuszki kokosowe z ananasem


Lubimy ananasa i często gości w naszej kuchni. Nie tylko super smaczny, ale oczyszcza, uzdrawia i odchudza, a wszystko za sprawą bromeliny. Ta występuje jednak tylko w świeżym ananasie, ten z puszki niestety jest jej pozbawiony.
Zapraszam na pyszne placuszki.
Mają cudowny kokosowy aromat, a z ananasem tworzą bardzo harmonijne połączenie smakowe. Soczysty ananas zatopiony w kokosowym cieście na pewno Wam posmakuje. Pracy przy nich niewiele, mam nadzieję, że się skusicie.

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko L
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
6 plastrów świeżego ananasa
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:
  • mleko kokosowe wymieszać mikserem w misce z jajkiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cukier. Zmiksować i odstawić ciasto na 10 minut
  • obrać ananasa. Odkroić 6 plastrów grubości około 0,5 cm. Wydrążyć specjalnym nożykiem twardy trzpień ze środka każdego plasterka. Osuszyć plastry ananasa w papierowym ręczniku
  • na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta, na każdym placku położyć plaster ananasa. Gdy jedna  strona się zrumieni, placki odwrócić i usmażyć na złoty kolor. Ponieważ placuszki są dość grube smażyć powoli, na wolnym ogniu, by przesmażyły się do środka
  • podawać oprószone cukrem pudrem
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Uwagi : Do ciasta można dodać likier kokosowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)