Guten Appetit

czwartek, 23 kwietnia 2015

Portobello faszerowane quinoa


Portobello, największa z pieczarek, coraz częściej gości na sklepowych półkach. Prawdziwy gigant, bo średnica kapelusza jednej pieczarki dochodzi do 12 cm. Ma wyjątkowo mięsisty, wyrazisty smak mięsa, stanowi zatem świetną opcję dla wegetarian. Smażone Portobello to idealny zamiennik kotleta w wegeteriańskich burgerach. Ze względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować.
U mnie faszerowana kaszą quinoa. Komosa ryżowa, ryż peruwiański lub "święte zboże Inków", jak kto woli, jest lekkostrawna, pyszna, bardzo delikatna w smaku i posiada multum wartości odżywczych. Pieczarka z tak smacznym nadzieniem zadowoli podniebienie najbardziej wymagającego smakosza.
Pieczarki, które przygotowałam wyglądają identycznie jak Portobello, a tak naprawdę są ich krewniaczą odmianą. Tak myślę, ponieważ niewiele informacji na ich temat znalazłam.
O Steinchampignon Rosello, bo tak brzmi ich nazwa jedynie krótka notka znaleziona: tutaj. Odmiana Rosello to  prawdziwy delikates wśród pieczarkowych olbrzymów z brązową skórką. Ponadto oprócz smaku - jeszcze bardziej wyszukany i bardziej aromatyczne niż Portobello - trzonki Roselli są delikatne, smaczne i jadalne. podczas gdy twardawe i łykowate nóżki Portobello odrzucamy.

Składniki:

4 pieczarki Portobello
125 g quinoa -3/4 szklanki (200ml)
bulion warzywny -2 szklanki
1 mała cebula
1 ząbek  czosnku
1/2 czerwonej papryki
1/2 op. sera feta
sól
pieprz z młynka
1 łyżka masła ghee

Wykonanie:
  • kaszę quinoa wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.W garuszku zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 20 minut
  • grzybów nie należy myć! Jeśli tego wymagają oczyszczamy ręcznikiem papierowym. Wyłamać z pieczarek ogonki i drobno posiekać
  • obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem z posiekanymi ogonkami. Dołożyć czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, przesmazyć razem kilka minut
  • quinoa wymieszać z zawartością patelni. Dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ewentualnie skorygować ilość soli
  • nadzieniem napełnić kapelusze grzybów. Posypać bułką tartą, ułożyć na każdym kapeluszu wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C. Piec 20 minut. Podawać gorące posypane natką zielonej pietruszki
                                                            SMACZNEGO !

Przepis z pieczarkowym rarytasem dodaję do akcji Ani z bloga "Mops w kuchni": "Pieczarkowy Tydzień".
Pieczarkowy Tydzień 2015


4 komentarze:

  1. Wspaniałe. A też mam quinoa do wykorzystania, że też o nim nie wykorzystałam. Wczoraj zakupiłam portobello i ricottę, więc będzie z tego danie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Na pewno będzie pysznie:)

      Usuń
  2. ostatnio czarną quinoą nadziewałam zwykłe pieczareczki - wyszło pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kupiłam czarną quinonę, czeka w kolejce. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)