Guten Appetit

sobota, 25 kwietnia 2015

Sernik bananowy z limonką


Sernik bananowy o delikatnym, jednocześnie odurzającym smaku bananów podkręcony limonką zachwyci wszystkich wielbicieli bananów. Gładki, kremowy, jedwabiście doskonały i równy jak stół. Smak wiórków kokosowych w spodzie sernika i białej czekolady z polewy idealnie harmonizuje z banananową masą serową.
Tak jak sernik, pracy przy nim niewiele, a efekt zachwycający.
Banany jednak, nawet potraktowane sokiem z cytryny lub limonki nadają sernikowi lekko kremowy kolor, choć użyłam bananów w słonecznym kolorze. Nie zachęcam zatem do wykorzystania przejrzałych, całkiem nieatrakcyjnych bananów, ponieważ sernik nabierze ciemnej, burej nieapetycznej barwy. Przed pieczeniem upewnij się, że serek ma temperaturę pokojową, dopiero wtedy zacznij go miksować. Jeśli na starcie będzie zbyt zimny, nigdy - nawet jeśli będziesz ucierać jak szalona - sernik nie osiągnie cudownej kremowej konsystencji. Za wysoka temperatura pieczenia spowoduje, że sernik popęka.

Składniki na spód sernika :
6 sucharków pełnoziarnistych
50 g masła
3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na masę serową :
500 g twarogu 3 x mielonego
200 g serka kremowego 20% tłuszczu
3 jajka
180-200 g ksylitolu lub cukru
3 dojrzałe bananay
sok z 1-2 limonki
1 budyń waniliowy

Dodatkowo :
80 g białej czekolady
40 ml śmietany kremówki 

Wykonanie:
  • sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji "mokrego piasku" . Wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy uprzednio posmarować masłem.Umieścić w lodówce do stężenia na czas przygotowywania masy serowej
  • banany obrać, pokroić, obwicie skropić sokiem z limonki i zblendować na gładkie puree
  • ser zmiksować z cukrem, budyniem i bananami. Do masy serowej wbijać po jednym jajku i miksować krótko, tylko do połączenia składników
  • masę serową przelać do tortownicy 
  • piec przez pierwsze 15 minut w 175` C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120`C i piec jeszcze 1 godzinę. Do pieczenia na dnie piekarnika ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione szklanką gorącej wody
  • studzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • schłodzić przez całą noc w lodówce
  • przed podaniem polać przygotowaną polewą z białej czekolady.
                                                        ŻYCZĘ SMACZNEGO !

    fabryka sernika

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)