Guten Appetit

piątek, 10 kwietnia 2015

Sos pieczarkowy z zielonym pieprzem


Sos pieczarkowy to bardzo popularny dodatek do przeróżnych dań. Ponieważ bardzo lubimy grzyby, pieczarki często goszczą na naszym stole, a w połączeniu z ostatnią fascynacją zielonym pieprzem powstał dzisiejszy sos. Najbardziej łagodna z odmian pieprzu idealnie nadaje się do sosów.
W pieczarkowym też się sprawdził. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje się ze słodką śmietaną kremówką i delikatnym smakiem pieczarek, nadając przy tym sosowi niezwykłej wyrazistości. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 2 porcje:
300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki zielonego pieprzu
150 ml śmietany kremówki
sól
1 łyżka masła ghee
odrobina soku z cytryny
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklic na maśle
  • z pieczarek usunąć ewentalne drobinki ziemi, podciąć ogonki i pokroić w plasterki. Dołozyć do cebuli i podsmażyć razem, aż z patelni odparuje cały płyn
  • dolać śmietanę kremówkę i poddusić z pieczarkami kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dosolic do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny i odsączony z zalewy zielony pieprz. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami posypany natką zielonej pietruszki
                                                            SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Dobry pomysł, ja ostatnio robiłam wołu w pieprzu zielonym , to sie sprawdza - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)