Guten Appetit

środa, 29 kwietnia 2015

Zupa krem z buraka


Krem z buraka to nowa  buraczana propozycja wykorzystania tego przesmacznego i super zdrowego warzywa w zupie. Wszystkie uwielbiane przeze mnie barszcze i botwinki są dość praco- i czasochłonne do przygotowania, nowa propozycja zupy kremu z buraków robi się właściwie sama.
U nas zrobiła furorę. Cudny kolor, gęsta, sycąca i pyszna. Zachwyci Cię, jestem pewna!

Składniki:
3-4 średnich buraków
2-3 ziemniaki
0,7-1 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła ghee
1 cebula
1 ząbek czosnku
sok z limonki
sól, pieprz
zielenina : pietruszka lub koperek
kleks śmietany

Wykonanie:
  • cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na łyżce masła ghee
  • buraki obrać, pokroić w kostkę lub cienkie talarki, dołożyć do cebuli z czosnkiem i obsmażyć razem. Wlać bulion i gotować do miękkości około 30-40 minut. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków i rodzaju buraków. 15 minu pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • miękkie warzywa zblendować. Doprawić sokiem z limonki, pieprzem i skorygować ilość soli
  • podawać z kleksem śmietany, posypaną zieloną natką pietruszki
                                                              SMACZNEGO !

    2 komentarze:

    1. taka zupa to pyszna propozycja na lunch :)

      http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html

      OdpowiedzUsuń
    2. Dzięki, jest super pyszna:)

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)