Guten Appetit

piątek, 1 maja 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką


Ciasto z rabarbarem - idealne na wiosnę! Soczysty spód przykryty grubą warstwą kwaskowatego rabarbaru, oraz delikatnie chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Powiem krótko: poezja! Tej
kruszonce trudno się oprzeć, pokochasz ją od pierwszego okruszka. Jeśli jeszcze upolujesz różowy rabarbar malinowy to czeka Cię prawadziwa uczta smaków. Świeże smakuje super, na drugi dzień jeszcze lepsze. Bardzo proste do przygotowania. Polecam!

Skladniki na blaszkę 24x32 cm:
Ciasto:
200 g mąki orkiszowej jasnej
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 jajka
50 ml mleka
100 g cukru
600-800 g rabarbaru
Kruszonka:
100 g mąki orkiszowej jasnej
70 - 100 g cukru
70 g błyskawicznych płatków owsianych 
80 g masła
cukier waniliowy
szczypta soli

Wykonanie:
    • wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść z zimnym masłem ręcznie lub robotem. Odstawić w chłodne miejsce
    • piekarnik nastawić na 190` C.
    • rabarbar umyć i pokroić w 3-cm  kawałki. Nie ma potrzeby obierania młodego rabarabaru, chyba że trafisz na wyjątkowo grube łodygi, wtedy należy ściągnąć skórkę
    • 200 g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 100 g cukru i 125 g miękkiego masła utrzeć na biały puch. Wmieszać kolejno 2 jajka, krótko ucierająć - po 30 sekund. Na zmianę dodawać mąkę i mleko mieszając na najniższych obrotach miksera
    • ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz wrażenie, że ciasta jest bardzo mało, nie przejmuj się, bo bardzo urośnie. Ułożyć pokrojony rabarbar i rozsypać kruszonkę. Rabarbaru ułożyłam 2 warstwy
    • piec na środkowej szynie w 190` C 45 minut do zezłocenia kruszonki
    • przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
                                                                   ŻYCZĘ SMACZNEGO !


    10 komentarzy:

    1. Dziękuję:) Smakuje też rewelacyjnie:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ależ to ciasto musi być pyszne :). 1. przepis, gdzie kruszonka jest z dodatkiem płatków owsianych, które pewnie dodają chrupkości. Jak tylko trafię na odpowiedni rabarbar, od razu zabieram się do pieczenia :).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ane tka, zgadza się, kruszonka jest wyjątkowo pyszna:)

        Usuń
    3. Już zrobione i posmakowane :). Faktycznie jest pyszne :) ! Tak myślę, że gdy już nie będzie rabarbaru, zaczną się inne owoce i z nimi ciasto będzie równie smakowite :). Niko, dziekuję za kolejny fajny przepis :).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. An etka, cieszę się, że ciasto smakowało, a z rabarbarem malinowym jest podwójnie pyszne. Szkoda, ze tak trudno go dostać:)

        Usuń
    4. Przepis mnie zaciekawił, ale mam jedno pytanie. W składnikach na ciasto podane jest 200g cukru, a w opisie wykonania mowa jest tylko o 100g. Nie doszukałam się, w którym momencie dodajemy drugie 100g? Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To błąd, już poprawiłam. Powinno być 200 g cukru, rabarbar jest jednak dosyć kwaśny:)

        Usuń
      2. Sorry, ale w składnikach powinno być jednak 100 g cukru, a reszta jest w kruszonce:)

        Usuń
      3. Dziękuję za odpowiedź :)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)