Guten Appetit

środa, 6 maja 2015

Filet z kurczaka z kalafiorem z piekarnika i sosem tahini


Filety z kurczaka na różyczkach kalafiora upieczonych w piekarniku z sosem tahini to propozycja na wyjątkowy obiad na co dzień. Przyjemny i łatwy do przygotowania, bo gotowy do podania w pół godziny. Kalafior upieczony z kuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierś z kurczaka polana sosem z tahini.
Kurczaka najpierw krótko obsmażamy na patelni, następnie dopiekamy w piekarnku. Tak przygotowany zawsze wychodzi super!

Składniki:

1/2 dużego kalafiora
1 cebula
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
sól, pieprz
2 piersi z kurczaka
cytryna
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
2 łyżki tahini
1/2 pęczka pietruszki

Wykonanie:
  • włączyć piekarnik i nastawić na 200`C. Z kalafiora odzielić małe różyczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Różyczki kalafiora i cebulę wymieszać z 1 łyżką oleju, kminem rzymskim i pieprzem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut. Po 15 minutach przemieszać
  • pierś z kurczaka posolić i oprószyć pieprzem i obsmażyć  3-4 minutyna gorącej patelni z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni i 10 minut pod koniec smażenia kalafiora dołożyć do piekarnika
  • obrać ząbek czosnku, drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny. 2 łyżki tahini wymieszać z 2 łyżkami oleju. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i syropem z agawy. Dodać drobno posiekaną natkę pietuszki
  • pierś z kurczaka pokroić w ukośne plastry. Podawać na upieczonym kalafiorem i sosem tahini
                                                                 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)