Guten Appetit

niedziela, 10 maja 2015

Jajko sadzone na szpinaku z czosnkiem niedźwiedzim


Jajko sadzone na szpinaku to prawadziwa bomba witaminowa. Wyjątkowego smaku dodają potrawie listki czosnku niedźwiedziego, które idealnie podkreślają smak szpinaku. Czosnek ze szpinakiem to nieodłączny duet, dlatego jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego koniecznie dodaj zwykły.
Zapraszam zatem na pyszne wiosenne śniadanie lub w towarzystwie ziemniaków na znakomity wiosenny obiad. Prosto, pysznie i bardzo zdrowo!

Składniki na 2 porcje:

pęczek świeżego szpinaku
4 jajka "0"
listki czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
szczypiorek
1 łyżka masła ghee

Wykonanie:
  • szpinak i czosnek niedźwiedzi pozbawić grubych ogonków, następnie dokładnie umyć, najlepiej cały szpinak zanurzając w wodzie. Listki czosnku niedźwiedziego pokroić w paseczki
  • odsączony, ale nie osuszony szpinak i posiekany czosnek podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle. Chwilę poddusić, dodać gałkę muszkatałową, następnie gdy zmięknie przy pomocy sztućców uformować 4 gniazdka. W każde wbić jajko. Posolić, oprószyć pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem i przykryć patelnię pokrywką. Gdy białko się zetnie jajka są gotowe do podania. Długość smażenia należy uzależnić od własnych preferencji smakowych, gdy lubisz całkowicie ścięte żółtko potrzymaj patelnię chwilę dłużej na ogniu
  • podawaj z pieczywem lub ziemniakami 
                                                                SMACZNEGO !

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)