Guten Appetit

poniedziałek, 25 maja 2015

Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi


Bułeczki orkiszowe z dość nietypowym dodatkiem orzechów włoskich. Podwójnie zdrowe, bo z mąki orkiszowej, a orzechy włoskie dodatkowo wzbogacają je w składniki zdrowotne. Wyjątkowo smaczne, z mocno chrupiącą skórką i mięciutkim miękiszem.
Uniwersalne, bo smakują super na słodko i z wytrawnymi dodatkami. Koniecznie do zrobienia, gwarantuję - na pewno Ci posmakują!

Skladniki:

350 g mąki orkiszowej jasnej - 630
210 ml wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka miodu
2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
50 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju
1 łyżka czarnego sezamu

Wykonanie:
  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na posypanej mąką macie lub stolnicy skręcić bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować wodą i posypać nasionami czarnego sezamu lub innymi ulubionymi
  • piec w zaparowanym piekarniku nagrzanym do 220`C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180`C i piec następne 15 minut
  • studzić na kratce kuchennej
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Uwielbiam smak orzechowy w bułkach i chlebach ;) Twoje bułeczki prezentują się cudownie i zapewne tak smakują; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Fakt, bułeczki są wyjątkowo smaczne:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)