Guten Appetit

piątek, 8 maja 2015

Rustykalna tarta rabarbarowa z orzechami laskowymi


Rustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam  orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem.
Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości dodają tarcie szyku. Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty nie potrzebujesz nawet foremki.

Składniki na kruchy spód:
250 g mąki orkiszowej 1050
60 g cukru pudru
1 jajko M
125 g masła
szczypta soli
Składniki na masę orzechową:
75 g mielonych orzechów laskowych
25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych
30 g roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
Dodatkowo:
:
40-50 dkg rabarbaru
1 łyżka pistacji
cukier puder

Wykonanie:
  • mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać drobno pokrojone twarde masło i rozetrzeć na kruszonkę. Na końcu dodac jajko, szybko wymieszać, uformować kulę i odłożyć na 30 minut do lodówki
  • mielone podprażone orzechy laskowe, roztopione masło, cukier i jajko przy pomocy miksera wyrobić na jednolitą masę. Powinna dać się rozsmarować
  • ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Równomiernie rozsmarować pastę orzechową, następnie rozłożyć przycięte na jednakową długość łodygi rabarbaru, pozostawiając kilkucentymetrowy zapas ciasta do założenia. Cienkie łodygi połóż w całości, grubsze natomiast przetnij wzdłuż na pół. Młody rabarbar nie wymaga obierania. Boki ciasta założyć na rabarbar, następnie posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem
  • piec  w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów ciasta
  • przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem  
                                                                SMACZNEGO !
                                                              

3 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)