Guten Appetit

środa, 27 maja 2015

Śledź smażony w zalewie octowej


Tradycyjnie świeży smażony śledź smakuje wyśmienicie, a po paru dniach leżakowania w zalewie octowej jest jeszcze lepszy. Podany z ziemniakami z wody to pyszny obiad, z pieczywem super kolacja. W taki sam sposób można przygotować inne małe rybki jak płotki lub leszcze.
Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne, bo delikatna zalewa octowa nie zabija pysznego smaku smażonych rybek, te dwa smaki łączą się bardzo harmonijnie i przenikają wzajemnie. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis, śledzie są przepyszne!

Składniki:

około 2 kg śledzi - 18 sztuk
3 słoiki a`750 ml
1200 ml wody
250 ml octu 10% lub 100 ml 25 %
3 listki laurowe
6-9 ziarenek ziela angielskiego
1-2 łyżki gorczycy
10 łyżeczek cukru
2 łyżeczki soli
1-2 cebule
1-2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól

Wykonanie:
  • śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku
  • ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone śledzie odkładać na papierowy ręcznik
  • w międzyczasie przygotować zalewę octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną w piórka lub krążki cebulę. Odstawić do wystudzenia
  • przestudzone śledzie układać w słojach ogonkami do góry. Przeciętnie w słoiku mieści się 6 śledzi. Cebulę i przyprawy z zalewy podzielić na 3 słoiki i zalać przestudzoną zalewą. Wstawić do lodówki. Pozostawić 1-2 dni by smaki się przegryzły
  • śledzie przechowywałam w lodówce najdłużej ponad miesiąc (zrobiłam wówczas naprawdę sporą ilość słoików), czy można dłużej niestety nie wiem. Mogę tylko powiedzieć, że śledzie w słoikach zamknęły się same i były jak zapasteryzowane
                                                             SMACZNEGO !

Uwagi: zamiast w jajku i bułce tartej śledzie można obtoczyć w samej mące. Są równie smaczne i na pewno dużo mniej kaloryczne.
.

2 komentarze:

  1. Kiedyś ktoś mnie poczęstował takimi śledziami. Były pyszne. Zastanawiam się czy można by zastąpić ocet spirytusowy octem jabłkowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale musisz zwiększyć ilość octu, bo jabłkowy jest około 6%:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)