Guten Appetit

niedziela, 17 maja 2015

Sos holenderski i białe szparagi


Szparagi i sos holenderski - tak smakuje maj. Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna -  przygotowny na bazie masła i żółtek, w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą.
Ponieważ smakuje wyjątkowo pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne takich okazji nie zabraknie. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Bez trudu zrobisz go sama i oszołomisz swoich gości.
Informacje o przygotowaniu szparagów, jak długo gotować białe? ile zielone? jak obrać? znajdziesz tutaj.


Skladniki na 2 porcje:
2 żółtka
70-100 ml roztopionego masła
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz biały

Wykonanie:
  • rozpuścić masło w rondelku i zagotować. Przefiltrować przez bibułę, by pozbyć się wytrąconego białka i osadów
  • na rodelku z wrzącą, ledwie pyrkającą wodą postawić metalową miseczkę tak, by nie dotykała lustra wody. Do miski wlać żółtka (powinny być w temperaturze pokojowej) i energicznie ubijać mikserem, aż podwoją objętość. Uważać, by miska nie była zbyt gorąca, bo z żółtek zrobi się jajecznica. Najlepiej co jakiś czas zdjąć miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno
  • do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się do przechowywania
UWAGI: do sosu można dodać drobo posiekane ulubione zioła. Sos przygotujesz expresowo, gdy rozpuścisz domowe masło ghee.

                                                              SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Widziałam ostatnio te białe szparagi na bazarku. Żałuję, że się na nie nie pokusiłam. Ciekaw jestem tego smaku :) Chyba w życiu białych szparag nie jadłam. Zdrowo i apetycznie u Ciebie na talerzu! :) Zapraszam w wolnej chwili do mnie. Pozdrowionka serdeczne. Megly. (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Megly M. dziękuję za miłe słowa:) Ze szparagami jest tak, że albo zachwycają lub się ich nie lubi:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. dla tego smaku można na chwilę zapomnieć o kaloriach;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie tak robię, bo sos jest super smakowity:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)