Guten Appetit

niedziela, 3 maja 2015

Szpecle (Spätzle) z czosnkiem niedźwiedzim










Czosnek niedźwiedzi nie tylko zabarwi spätzle na cudy wiosenny, zielony kolor, doda też delikatnego pikantnego posmaku. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnych dań z sosami, ale solo z przysmażoną cebulką z patelni i serem zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Możesz je zrobić w całości z mąki, bez dodatku grysiku. Każda okazja jest dobra, by ten "cud natury" jakim jest czosnek niedźwiedzi przemycić do menu. Czy wiesz, że to najbogatsza w siarkę roślina w Europie?
Siarka z kolei aktywuje całą gamę enzymów odpowiedzialnych za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, pestycydów i innych chemicznych substancji. Naprawdę warto zapolować na czosnek niedźwiedzi. Jak na "cud natury" przystało zalet ma dużo więcej, a wiecej informacji o czosnku niedźwiedzim zebrałam tutaj.


Składniki:
125 g mąki orkiszowej jasnej
125 g grysiku orkiszowego
2 jajka L
120 ml gazowanej wody mineralnej
10-12 listków czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki soli
gałka muszkatałowa
1 łyżka oleju

Wykonanie:
  • listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć. Pokroić, dodać łyżkę oliwy lub oleju i zblendować na puree
  • mąkę, grysik, jajka, przyprawy i wodę mineralną zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodać zielone puree z czosnku niedźwiedziego i wymieszać
  • w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przez sitko do spätzli przecierać ciasto na osolony wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, odczekać moment, aż wyraźnie zwiększą objętość i wyławiać łyżką cedzakową
  • klasycznie podane spätzle należy po wyłowieniu wymieszać na patelni z podsmażona cebulką, następnie posypać startym twardym serem górskim. Wymieszać i podawać natychmiast. Moje kluseczki podałam z klopsikami w sosie pomidorym
                                                                       SMACZNEGO !

3 komentarze:

  1. czosnek niedźwiedzi jest świetny, nie mniej jak to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Zgadzam się, bo zdrowia na talerzu nigdy nie za wiele:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)