Guten Appetit

wtorek, 26 maja 2015

Szparagi z truskawkowym sosem balsamicznym


Szparagi z sosem holenderskim - majowy klasyk, nieziemsko smaczny, ale bardzo kaloryczny lepiej zostawić na wyjątkowe okazje. Na co dzień proponuję lekki, dietetyczny owocowy sos truskawkowy do szparagów.
Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białym mięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania!


Składniki:
pęczek ugotowanych szparagów
150-200 g truskawek
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
pieprz z młynka
szczypta soli- opcjonalnie
posiekane zioła- opcjonalnie

Wykonanie:
  • szparagi zielone lub białe można ugotować wg przepisu podanego tutaj
  • zielone szparagi przygotowałam w expresowym tempie na patelni, po przepis zapraszam tutaj  
  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. Dodać ocet, miód, pieprz i ewentalnie posiekane drobno zioła (np. miętę) i wymieszać
  • podawać w dzbanuszku do polania na talerzu
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)