Guten Appetit

piątek, 29 maja 2015

Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami



Pyszne, domowe ciasto, najłatwiejsze na świecie. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W wersji majowej nieśmiertelny zestaw rabarbar i truskawka sprawdzi się znakomicie. Dodatek wiórków kokosowych w cieście jest delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe.
Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno.
Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj.


Składniki:
260g mąki
60 g wiórków kokosowych
160 g cukru lub ksylitolu
4 jajka M
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
800-1000 g rabarbaru z  truskawkami lub jeszcze więcej

Wykonanie:
  • piekarnik nastawić na 180`C. Dno dużej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
  • umyty rabarbar pokroić w 2-3 cm kawałki, truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować
  • makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
  • miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę
  • utarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, górę wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskając je w ciasto
  • piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka
  • studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
                                                             SMACZNEGO !

15 komentarzy:

  1. Duet rabarbar i truskawki jest fenomenalny, niby zwykłe ciasto a jakie smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radossa, sprawdzone smaki nigdy nie zawodzą!

      Usuń
  2. I znów przepis dla mnie :). Zabieram i dziekuję :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An etka i ja dziękuję za miły komentarz i odwiedziny. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. cudowne i proste a do tego z owocami tak jak lubie :) u mnie dzis arbuzowiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ILoveBake, też uwielbiam owocowe ciasta. Koniecznie muszę zobaczyć Twojego arbuzowca!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Sorry, juz dopisuję. Cukier ucieramy oczywiście z masłem na puch:)

      Usuń
  5. Miałam rabarbar i nie za bardzo wiedziałam co dalej; twój przepis właśnie przetestowałam i........wsadziłam ciasto do piekarnika; nawet surowe super wyglądało; pozdrawiam i dziękuję Mika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, to ciasto zawsze się udaje:)

      Usuń
  6. ja go zrobiłam wspaniałypolecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to świetna rekomendacja:)

      Usuń
  7. Super smak. Pyszności. Dzięki za wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)