Guten Appetit

wtorek, 9 czerwca 2015

Botwinka z mlekiem kokosowym - pyszna


Nie ma lepszego pomysłu na młode buraczli niż botwinka. Tradycyjna już była, czas na nową wersję, jeszcze smaczniejszą od tradycyjnej. Ponieważ połączenie buraka z mlekiem kokosowym okazało się strzałem w dziesiątkę (przepis tutaj), dzisiaj botwinka z mlekiem kokosowym. Szybka, prosta i absolutnie genialna w smaku.
Słodkawy burak i delikatny smak kokosa nie tylko uwodzi smakiem, ale i kolorem. Na pewno będzie Ci smakować, bo bije tradycyjną botwinkę na głowę. Zapraszam do przepisu.


Skladniki:
2 pęczki botwinki
marchewka
mała pietruszka
kawałek selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
3 ziemniaki
1,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
kolendra mielona i natka
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 puszki mleka kokosowego

Wykonanie:
  • botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, małe buraczki oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić  w 2-cm kawałki
  • pokroić obraną cebulę, czosnek i imbir. Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym
  • w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również
  • do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę  Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut
  • gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić łyżką octu lub sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mlekiem kokosowym. Wymieszałam tylko z górną, gęstą, białą częścią z puszki
  • na talerzu przybrać posiekaną zieloną kolendrą lub natką zielonej pietruszki
                                                              SMACZNEGO !

Uwagi: botwinka bezpośrednio po ugotowaniu może nie zachwycać, głębokim burgundowym kolorem. Pozostaw ją na 1-2 godziny, a nabierze cudownego głębokiego koloru.

6 komentarzy:

  1. Dodatek mleka kokosowego brzmi fenomenalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, musi być smaczne. A kolor rewelacja! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Beata, dzięki:) Kolorek i smak po prostu rewelacja:) Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nuta mleczka kokosowego to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. To najsmaczniejsza botwinka:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)