Guten Appetit

wtorek, 16 czerwca 2015

"Cordon Bleu" z kurczaka - najsmaczniejszy kotlet


Cordon Bleu - najsmaczniejszy z kotletów. Cienko rozbity płat mięsa z piersi kurczaka (w oryginale cielęciny) nadziewany serem i szynką, następnie panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Rozpuszczony ser nadaje mu specyficznego, pysznego smaku. Na temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona.
Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania  przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa natomiast pochodzi od elitarnej francuskiej szkoły gastronomiczej Cordon Bleu (Błękitna wstążka), tytuł ten przyznawany jest we Francji mistrzom kulinarnym. Uwielbiany i bardzo popularny w Niemczech, Szwajcarii i Francji. Pyszny, prosty i wykwintny.


Składniki:
4 filety z kurczaka bez polędwiczek
4 plastry szynki
4 plastry żółtego sera lub słupki
2 łyżki mąki
1 jajko L
bułka tarta
sól
masło ghee do smażenia

Wykonanie:
  • filety cienko rozbić, lekko posolić
  • na mięsie ułożyć po plasterku szynki. Plaster szynki powinien być nieco mniejszy ( około 1 cm) niż płat mięsa. Na połówce rozłożyć słupki sera i złożyć kotleta na pół. Ser pokrojony w grube słupki dużo lepiej się sprawdza, niż plasterki
  • kotlety panierować w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Przy przekładaniu najlepiej pomóc sobie widelcem
  • smażyć na maśle do zrumienienia po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać natychmiast po upieczeniu. Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)