Guten Appetit

środa, 24 czerwca 2015

Dorsz z cukinią w kokosowym sosie


Dorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało.
Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem.
Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie.


Składniki:
400-500 g filetu z dorsza
200 g mleka kokosowego
1 ząbek czosnku
4-5 cm kawałek imbiru
liście kafir lub sok z cytryny
sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy
kumin na czubek noża
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
chili - opcjonalnie
olej
zielenia - kolendra lub szczypiorek

Wykonanie:
  • filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić
  • z cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół i pokroić w 2-cm kawałki
  • czosnek i imbir obrać, następnie pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dołożyć cukinię i podsmażać razem przez 3-4 minuty. Rozprowadzić koncentrat pomidorowy, dolać mleko kokosowe i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia
  • dodać kawałki dorsza, pogotować kilka minut, wyłączyć ogień i zostawić całość pod przykryciem na płycie, by ryba doszła
  • podawać z ryżem basmati, posypać zieleniną
                                                        SMACZNEGO !

      2 komentarze:

      1. Mniam! :D kocham te smaki!

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. No niestety, jesteśmy w mniejszości. A szkoda, bo dorsz dobrze przyrządzony jest pyszny i zdrowy:)

          Usuń

      Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)