Guten Appetit

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Kapusta pekińska z patelni


Jedzenie kapusty pekińskiej to samo zdrowie. Kolor na to nie wskazuje, ale posiada multum beta-karotenu, także mnóstwo mikroelementów wspierających nasze zdrowie. Najczęściej przygotowujemy z niej surówki. Bardzo dobrze smakuje również smażona z patelni lub woka,   wówczas wydobywa swój naturalny słodki smak.
Tak najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Warto zatem czasem dla odmiany zrobić ją na gorąco. Podsmażona na oleju sezamowym z dodatkiem imbiru i czosnku jest pyszna. Najważniesze - przygotujesz ten smaczny dodatek do drugiego dania błyskawicznie.


Składniki:
1 główka kapusty pekińskiej
olej sezamowy
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
1 łyżka masła
sok z cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:
  • kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, natępnie poszatkować w 1,5-2 cm paski
  • imbir i czosnek obrać i rozdrobnić. Podsmażyć na rozgrzanym oleju sezamowym. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i pozostawić przykrytą przez kilka minut, aż zmięknie
  • doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na sam koniec wmieszać łyżkę masła. Podawać na gorąco
                                                   SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)