Guten Appetit

sobota, 6 czerwca 2015

Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami


Zapraszam na pyszne bułeczki drożdżowe inne od wszystkich innych drożdżowych wypieków, bułeczki odrywane. Chociaż upieczone z mąki razowej są wyjątkowo puchate i mięciutkie. Bułeczki nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe, bo w całości upieczone z mąki orkiszowej. Od dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka truskawka.
Posypka z różanego cukru (przepis tutaj) to dodatkowa atrakcja smakowa moich bułeczek, choć możesz posypać je zwykłym cukrem lub całkowicie posykę cukrową pominąć. Pracę bardzo sobie ułatwiłam, poniewaz ciasto przygotowałam wieczorem, bułeczki po ogrzaniu ciasta upiekłam natępnego dnia rano, w sam raz na drugie śniadanie.


Składniki:
400 g mąki orkiszowej (pół na pół 550 i razowej)
160-170 ml mleka
50-60 g cukru
60 g masła
1 jajko i 1 żółtko
1 op. suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
12 dużych truskawek


dodatkowo: 2 łyżki mleka
                    cukier np.różany

Wykonanie:
  • w małym garnuszku delikatnie podgrzać mleko. Do mleka wkroić kawałki masła
  • odwarzone suche składniki umieścić w misie miksera, dolać mleko i jajka, następnie zagnieść jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości lub umieścić na całą noc do wyrastania w lodówce
  • jeśli ciasto wyrastało w lodówce wystawić je około godziny wcześniej, by się ogrzało. Zagnieść powtórnie i podzielić na 12 jednakowej wielkości kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć jak knedla. Układać w foremce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu bułeczkę obok bułeczki. Użyłam dużej formy do pieczenia chleba.Przykryć foremkę z uformowanymi bułkami i odstawić do napuszenia. Przed pieczenie posmarować każdą bułeczkę mlekiem i posypać cukrem różanym
  • piec w 200`C 20 minut do zrumienienia
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO !

8 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda! ciekawy pomysł, możliwe, ze go wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Polecam i życzę smacznego!

      Usuń
  2. Uwielbiam takie rwańce - z truskawkową niespodzianka muszą być mniam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz je też uwielbiam, bo robiłam je po raz pierwszy:) Z truskawką są mniam:)

      Usuń
  3. Zdecydowanie ten przepis trafia na listę dań które muszę zrobić! :) Pozdrawiam i miłego dnia :)
    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam również i wzajemnie:-)

      Usuń
  4. I znów coś z mąki orkiszowej :) ! Zatem sukces gwarantowany Niko :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kolejny wypiek z naszej ulubionej mąki. Pozdrawienia:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)