Guten Appetit

środa, 17 czerwca 2015

Ogórkowe "spaghetti"



Prosty, szybki przepis na spaghetti ze świeżego ogórka. Moja "temperówka" znowu wkracza do akcji. Przepis na marchewkowe spaghetti (prezentowałam tutaj ), a cukiniowe - tutaj- i  bardzo polecam. Dziś ogórek na tapecie, oczywiście najlepiej nada się długi ogórek sałatkowy.
Z dodatkiem imbiru i listków świeżej mięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka.


Składniki:
1 ogórek sałatkowy
świeży imbir
kilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa)
1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki oliwy cytrynowej
szczypta soli

Wykonanie:
  • obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok
  • obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę
  • oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu 
  • wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny
  • podawać schłodzoną
                                                               SMACZNEGO !        
    Letnie oczyszczenie

    4 komentarze:

    1. tak! ogórki i miód - mój ukochany zestaw!

      OdpowiedzUsuń
    2. idealne na przekąskę, lekkie, orzeźwiające- super!

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam zielone ogórki, a tu w połączeniu z tym pysznym winegretem tym bardziej musi smakować Niko :).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Polecam tą kombinację smakową, bo są naprawdę świetne:-)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)