Guten Appetit

środa, 10 czerwca 2015

Sałatka z pieczarek i cukinii


Cukiniowo - pieczarkowe warzywko, idealny dodatek do każdego drugiego dania. Dodatek białego wina, czosnku i cebuli dodaje sałatce aromatu i smaku.
Z chrupiącą bagietką stanowi idealne samodzielne danie. Prosta i szybka do przygotowania.


Składniki:
200 g cukinii
150 g pieczarek
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła ghee
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryki
50 ml białego wina
2 gałązki mięty

Wykonanie:
  • czerwoną cebulę przekroić na pół, następnie pokroić w piórka, a ząbek czosnku w drobną kostkę. Cukinę przekroić wzdłuż na pół, następnie pociąć w cienkie plasterki. Pieczarki pokroić również w cienkie plasterki
  • na patelni podgrzać 2 łyżki masła. Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3-4 minuty. Dodać cukinię z pieczarkami i krótko przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem ostrą papryką. Podlać białym winem i poddusić 2-3 minuty 
  • warzywa posypać ulubioną zieleniną ( u mnie mięta) i podawać
                                                            SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)