Guten Appetit

niedziela, 14 czerwca 2015

Sernik kokosowy z rabarbarem


Sezon na rabarbar powoli dobiega końca, u mnie kończy się przepisem na super smaczny sernik. Ponoć koniec czerwca to data graniczna, później rabarbar posiada dużą ilość szczawianów, które nie służą naszemu zdrowiu. Sernik jest genialny jak wszystkie z dodatkiem mleka kokosowego, idealnie kremowy, choć pieczony bez kąpieli wodnej. Tutaj dodatkowo kokos występuje w spodzie ciasteczkowym, a rabarbar przykrywa chrupiąca kruszonka kokosowa.
Nie muszę zapewniać, że rabarbar z delikatnym kokosem to udany duet, posmakuje Ci na pewno. Jak we wszystkich sernikach cukier możesz zastąpić ksylitolem. Nie zmienia smaku i struktury masy serowej, a zawsze to o połowę mniej kalorii. Zamiana zresztą ze wszech miar korzystna dla naszego zdrowia. Sernik idealny dla tych, którzy musieli ze względów zdrowotnych lub z własnej woli wykluczyli cukier z diety. Zapraszam do przepisu.

Składniki na spód ciasteczkowy:
1 paczka ciasteczek kokosowych
3-4 łyżki masła

Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogowego z wiaderka ( u mnie Piątnica)
4 jajka
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 puszka mleka kokosowego - 400 ml
200 g ksylitolu lub cukru

Składniki na kruszonkę:
120 g mąki
50 g ksylitolu lub cukru
50 g wiórków kokosowych
65 g masła

Dodatkowo:
około 400 g rabarbaru i truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ksylitolu lub cukru

Wykonanie:
  • ciastka z masłem umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmaruj masłem
  • z podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić
  • ser, cukier, mączkę ziemniaczaną i mleko kokosowe wymieszać mikserem na jednolitą masę. Kolejno wbijać po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników
  • rabarbar jeśli ma włókna obrać, pokroić w 2 cm kawałki. Wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem. Odszypułkować truskawki, pokroić w cząstki
  • masę serową wylać na przygotowany ciasteczkowy spód, następnie rozłożyć równomiernie przygotowany rabarbar z truskawkami. Na rabarbarze rozkruszyć kruszonkę
  • piec w piekarniku nagrzanym do 175`C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140`C i piec kolejne 60-75 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie studzić na kratce
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Kocham serniki i uwielbiam rabarbar, więc to połączenie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w tym sezonie ze 3 razy kruche ciasto z maki orkiszowej z rabarbarem i bezą kokosowa. Pychotka :) ! A ten sernik wygląda tak pysznie, że ślinka cieknie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym sezonie też poszalałam z rabarbarem, a malinowy to juz absolutnie mnie zawojował:)

      Usuń
  3. Można dodać budyń czy nie jest potrzebny?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, wtedy nie dodawaj mączki ziemniaczanej:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)