Guten Appetit

piątek, 26 czerwca 2015

Szybki torcik bez pieczenia


Szybki torcik bez pieczenia to najlepszy deser na lato. Najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiący spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki.
Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam!

Składniki na spód:
50 g orzechów laskowych
80 g sucharków lub herbatników
60 g masła

Składniki na masę:
250 g mascarpone
125 g greckiego jogurtu 10%
50 g cukru lub ksylitolu
1 laska wanilii
2 łyżki soku z cytryny
500 g truskawek i borówki amerykańskiej
1 op. czerwonego Tortenguss
1 łyżka cukru lub ksylitolu

Wykonanie:
  • orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Zmielić w blenderze z sucharkami i masłem, tak by pozostały wyraźnie duże grudki orzechów
  • dno foremki o przekroju 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać przygotowaną masę orzechową, równomiernie rozprowadzić, ucisnąć łyżką i uformować dookoła foremki 1-cm rant. Odstawić do lodówki do stężenia
  • serek ubić z jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Rozłożyć na przygotowanym spodzie
  • owoce umyć, osuszyć. Truskawki odszypułkować. Ułożyć na masie kremowej. Tortenguss z 1 łyżką cukru przygotować wg przepisu na opakowaniu. Posmarować nim owoce, ułożyć drugą wartstwę owoców i także nanieść na nie Tortenguss, a owoce ładnie się skleją. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, by masa stężała
                                                             SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)