Guten Appetit

wtorek, 30 czerwca 2015

Talarki ziemniaczane z czosnkiem



Zamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten  fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo bez dokładki się nie obędzie.
Można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Proponuję lżejszą, dietetyczną wersję z piekarnika.

Składniki:
4 duże ziemniaki
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej wg upodobań

Wykonanie:
  • piekarnik nagrzać do 220`C
  • obrane ząbki czosnku posiekać i rozetrzeć z solą, dokładnie wymieszać z papryką i olejem
  • obrane lub pozostawione w łupinach  ziemniaki pokroić w 0,5 cm plasterki i osuszyć na papierowym ręczniku. Wrzucić do miski, zalać przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 30-35 minut. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Można również osuszone talarki ułożyć na blaszce i kolejno wszystkie posmarować olejem z przyprawami przy pomocy pędzelka
  • tak przygotowane ziemniaki to świetny dodatek do kurczaka, kotletów i mięs pieczonych na ruszcie
                                                           SMACZNEGO !

inspiracja :"Prawdziwa kuchnia polska" Hanna Szymanderska
Uwagi : w orginale zamiast papryki w proszku - 1 łyżeczka sosu tabasco

2 komentarze:

  1. Zgadza się, rodzinka zadowolona :) Moje talarki piekłam w piekarniku, mniej kaloryczne niż takie smażone na patelni - super!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)