Guten Appetit

czwartek, 25 czerwca 2015

Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen


Ziarno orkiszu tak popularne w średniowieczu wypadło z obiegu, przegrywając w walce na wydajność z pszenicą.
Niestrudzoną popularyzatorką ziarna orkiszowego była mniszka Hildegarda z Bingen, nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale i lecznicze ( więcej przeczytasz tutaj). Orkisz przerwał na szczęście w uprawach ekologicznych i na fali czystej, nie zmodyfikowanej genetycznie i zdrowej żywności wraca do łask. Ziarno orkiszu jest pożywne i treściwe, nasyci na długo.
Pełne ziarno orkiszu jest mięsiste, o orzechowym posmaku. Ze słodkim groszkiem stanowi świetny duet smakowy. Podane na gorąco zastąpi ziemniaki lub kluski, samodzielnie stanowi jarskie danie. Jeśli raz spróbujesz orkiszu zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Polecam!


Składniki:
1 kubek orkiszu
200 g zielonego groszku ( u mnie mrożony)
bulion warzywny
1 łyżka masła

Wykonanie:
  • ziarno orkiszu ugotować w podwójnej ilości bulionu lub osolonej wody
  • w garuszku rozpuścić masło, wrzucić zamrożony groszek, poddusić 2-3 minuty, by go rozmrozić. Podlać odrobiną bulionu i dusić groszek 5-10 minut, aż zmięknie, a woda odparuje
  • wymieszać miękki groszek z ugotowanym orkiszem i podawać. Smacznego
Uwagi: Wymieszałam orkisz z zielonym groszkiem z ryżem z poprzedniego obiadu. Było równie pysznie!


Letnie oczyszczenie

4 komentarze:

  1. Batdzo się cieszę, że trafiłam na tego bloga :) świetne przepisy i opisy :) czy mogłabyś polecić jakaś konkretną stewie? Niecjcialabym kupić czegoś co ma z nią niewiele wspólnego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi i zapraszam częściej:) Szczerze mówiąc już dość dawno zamieniłam stewię na ksylitol. Najjlepiej jednak kup stewię w kropelkach w sklepach ze zdrową żywnością. We wszystkich spożywczych stewia jest z 50% dodatkiem cukru:)

      Usuń
    2. W takim razie czy ksylitol jest zdrowszy?

      Usuń
  2. Oba zamienniki cukru sa zdrowe, ale ksylitol zdecydowanie smaczniejszy.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)