Guten Appetit

sobota, 4 lipca 2015

Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i buraczków ze słoika


Chłodnik - idealna zupa na lato. Kiedy zaczyna robić się gorąco nie ma lepszego dania. Lekka, zdrowa, sycąca i wyjątkowo prosta do przygotowania. Nie natrudzisz się, a zaskoczysz bliskich pysznym jedzonkiem. Chrupiąca, pełna warzyw i świeżych ziół ma duże grono amatorów. Zapewni sporą dawkę witamin i mikroelementów.
Do jedzenia nie trzeba nikogo specjalnie namawiać, a marudzących może przekona śliczny różowy kolor. Apetyczny kolorek zawdzięcza kilku buraczkom ze słoiczka. Buraczki nie tylko pięknie zabarwiły chłodnik, ale dodały smaku.

Składniki na porcje:
500 ml kefiru lub maślanki
300-400 ml jogurtu greckiego
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
1-2 ząbki czosnku

kilka buraczków z zalewy ze słoika
1-2 łyżki zalewy ze słoika-opcjonalnie
sól, pieprz
szczypta cukru

Wykonanie:
  • warzywa umyć. Ogórka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek z pestkami, następnie pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w cieniutkie półplasterki. Szypiorek i koperek posiekać
  • jogurt wymieszać z kefirem ( lub maślanką). Dodać pokrojonego ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłowić ze słoika kilka większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do smaku dodaj 1-2 łyżki zalewy z buraczków lub jeśli nie używasz buraczków soku z cytryny. Podawaj schłodzony! Smacznego!             
    Uwagi: Gdy użyjesz składników prosto z lodówki chłodnik podasz natychmiast
     




















    Letnie oczyszczenie

    Lekkie i szybkie dania na upalne dni


    2 komentarze:

    1. świetna propozycja na upalne dni!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To prawda, wszystko co zimne ma wzięcie w upalne dni:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)