Guten Appetit

wtorek, 28 lipca 2015

Cukinia faszerowana "Bolognese" pod beszamelem


Cukinia faszerowana to łatwa i bardzo smaczna potrawa, świetny pomysł na letni obiad lub ciepłą kolację. Choć cukinia dostępna jest cały okrągły rok, u mnie jest to danie sezonowe, ponieważ najsmaczniejsza jest ta samodzielnie wyhodowana w ogrodzie. Właśnie dopiero teraz dorodne cukiniowe krzaczki obdarowują nas swoimi pysznymi owocami. Latem też zajadamy się najchętniej daniami z tym bardzo uniwersalnym warzywem.
Do przygotowania naleśników "Bolognese" zrobiłam większą ilość sosu bolońskiego, by wykorzystać go teraz do zapiekanej cukinii. Nadziane łódeczki cukinii zalałam dodatkowo ziołowym sosem beszamelowym. Nie duś cukinii za długo, powinna pozostać jędrna i chrupiąca. Polecam to pyszne danie!


Składniki:
2 średnie cukinie
nadzienie mięsne bolognese z tego przepisu
sos beszamelowy tego przepisu
parmezan
oregano, mięta

Wykonanie:
  • cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wybrać lyżką  gąbczasty miąższ z pestkami. Delikatnie posolić środek cukinii
  • łódeczki cukiniowe wypełnić przygotowanym mięsem mielonym "bolognese". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20-25 minut
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z kaszą gryczaną
                                                      ŻYCZĘ SMACZNEGO !



4 komentarze:

  1. Super przepis. Bardzo sie ciesze,ze z cukinia w roli glownej:-). Mam ich multum na dzialce i poszukuje ciekawych przepisow. Kotlety jaglane z cukinia z Waszego przepisu juz robilam. Bardzo smaczne;-). Macie moze jeszcze na blogu jakies smaczne przepisy z cukinia? Dziekuje i pozdrawiam:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maria, na blogu znajdziesz około 30 przepisów z cukinią. Wejdź w zakładkę warzywa i obejrzyj przepisy z cukinią, na pewno znajdziesz coś ciekawego. Też mam cukinię w ogrodzie i zajadamy się nią całe lato. Próbowałaś maleńką cukinię na surowo z winegretem. Jest pyszna ! Pozdrowienia.

      Usuń
    2. Surowej cukinii,to ja w zyciu nie jadlam! Jakos tak mysle,ze po prostu by mi nie smakowala:-). Przepisy przejrzalam i duzo jest w moim kulinarnym guscie. I to nie tylko te z cukinia. Ogolnie multum przepisow do wykorzystania. W takim razie bede tu czesto zagladala:-). Dziekuje.

      Usuń
    3. Maria, serdecznie zapraszam:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)