Guten Appetit

niedziela, 12 lipca 2015

Rolada czekoladowa z kremem truskawkowym - II warianty

Czekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał.
Rolada była wyjątkowo smaczna, dlatego też piekłam ją dwa razy z rzędu. Pierwszy krem przygotowałam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny żelatyny. Za drugim razem serek mascarpone połączyłam z białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super. To moja pierwsza rolada jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza jaką jadłam. Bardzo polecam!
 

Składniki na roladę biszkoptową:
3 jajka L
50 g mąki
50 g mączki kukurydzianej
20 g ciemnego kakao
110 g cukru lub ksylitolu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem I:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
200 g truskawek
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 listki żelatyny

Składniki na krem II :
250 g serka mascarpone
250 g białego serka
200 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
sok z cytryny 

Doatkowo:
80 g ciemnej czekolady
4 łyżki mleka

Wykonanie:
  • piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubić na puszysty, biały kogel-mogel. Mieszankę mąki przesiać do ciasta w 3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułką
  • ciasto wyłożyć porcjami na blachę ( 40x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej szynie 10 minut. Gorący biszkopt wyłożyć na przygotowana ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć i gorący biszkopt zwinąć w rolkę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia
  • truskawki umyć, odszypułkować, następnie zmiksować z 1 łyżką cukru pudru i sokiem z cytryny. Wcześniej namoczyć 2 listki żelatyny w zimnej wodzie, następnie odsączoną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żelatynę połączyć z musem truskawkowym. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlewając porcjami bitą śmietaną ubić, aż wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec wmieszać mus truskawkowy z żelatyną
  • biszkopt rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Przy pomocy ściereczki na powrót zrolować go i umieścić w lodówce do stężenia kremu. 
  • podgrzać mleko. Do gorącego mleka dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do  rozpuszczenia. Posmarować roladę. Wyłożyć na paterę i schłodzić polewę przed podaniem
                                                                  SMACZNEGO !

Źródło przepisu na ciasto biszkopotowe: "essen&trinken für jeden Tag"

2 komentarze:

  1. Jest piękna, taka elegancka... No i zawinięta perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gin, wielkie dzięki za miłe słowa. Też myślę, że jak na pierwszy raz wyszło całkiem nieźle:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)