Guten Appetit

poniedziałek, 27 lipca 2015

Dżem wiśniowy z ksylitolem - dla wszystkich




Sezon na domowe przetwory w pełni. Przyszła kolej na dżem wiśniowy, jeden z najsmaczniejszych, cudownie aromatyczny. Dżemy to najlepszy sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych owoców. W domu przygotujesz dżem bez sztucznych środków konserwujacych i tony cukru. Niestety tradycyjny dżem słodzony cukrem jest poza zasięgiem osób, które musiały go wyeliminować ze swojej diety ze względów zdrowotnych. Zamień więc cukier na ksylitol ! Dżem przygotowany z udziałem ksylitolu jest idealny dla wszystkich: diabetyków, osób z chorobą refluksową, będących na diecie i liczących kalorie oraz tych, którzy pragną zdrowo się odżywiać.
Przygotowywanie domowych dżemów to świetna zabawa, satysfakcja i oszczędność. Dżem przygotowany z ksylitolem jest tak samo słodki, smaczny i pięknie się zagęszcza. Wymaga to jednak kilku godzin odparowywania wody, by go odpowiednio zagęścić. I tu metoda naszych babć i mam jest nie do zastąpienia, bo tak przyrządzony dżem nie ma sobie równych.


Składniki na 3 słoiczki a`350 ml:
2 kg wiśni
450 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
  • wiśnie umyć i wydrylować. W szerokim, płaskim rondlu zasypać wiśnie ksylitolem i pozostawić na około 2 godziny, by puściły sok
  • gdy wiśnie puszczą sok rozpocząć ogrzewanie. Można zrobić to jednorazowo smażąc owoce około 4-5 godzin, od czasu do czasu mieszając i zdejmując białe szumowiny. Można również smażenie rozłożyć na raty i dżem przygotować w ciągu 2 dni. Po koniec smazenia dodać sok wyciśnęty z cytryny
  • gdy uznasz, że dżem uzyskał odpowiednią konsystencję (spada płatami z łyżki) przelać go do wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić wyparzonymi i osuszonymi nakrętkami. Na bieżące potrzeby nie ma potrzeby pasteryzacji jeśli jednak przygotujesz większą ilość na zimowe zapasy słoiki wymagają pasteryzacji. Duży garnek należy wyścielić papierowym ręcznikiem, ustawić słoiczki i zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować na ledwie pyrkającym ogniu 15 minut. Gorące odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia
                                                             UDANYCH PRZETWORÓW


Letnie owoce

10 komentarzy:

  1. taki domowy dżem to prawdziwy rarytas, a zwłaszcza zjedzony w środku zimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Teraz przy ogromie świeżych owoców nie jest specjalną atrakcją, ale w zimie bedzie prawdziwym rarytasem:)

      Usuń
  2. Uwielbiam domowe dzemy. Zrobilam pare z truskawek z kupionym cukrem zelujacym. Tego po prostu nie da sie jesc! Slodycz i smak okropnosc. Chcialam zrobic z ksylitolem,ale kolezanka mi odradzila,bo powiedziala,ze nie nadaja sie na przechowanie,bo plesnieja. Czy ten przepis macie sprawdzony,czy przezimowal Wam kiedys taki dzem? Dziekuje za odp.i pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dżem przezimował. Przy dodatku tak małej ilości obojętnie czy ksylitolu, czy cukru musi koniecznie być zapasteryzowany! Na próbę zostawiłam maleńki słoiczek w lodówce bez pasteryzacji i faktycznie pokrył sie pleśnią. Powodzenia :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Chętnie skorzystam z przepisu, szczególnie, że mam mnóstwo wiśni :D Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło:) Pozdrowienia:)

      Usuń
  4. Może to dziwne pytanie, chciałabym wypróbować ten przepis w wersji "zimowej", ale jestem na bakier z pasteryzowaniem - czy macie doświadczenia z przetworami z wiśni z ksylitolem, ale zakręcanymi "na spirytus"?
    Ja tylko tak zamykam słoiki z konfiturami, daję znacznie mniej cukru niż tradycyjne kilo na kilo, dbam o słoiki i zakrętki, napełniam bardzo gorącą konfiturą gorące słoiki i z tradycyjnym cukrem jest ok, trzymają się ładnie. Kusi mnie żeby spróbowac tak samo z ksylitolem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O metodzie "na spirytus" zaledwie słyszałam, niestety nigdy jej nie stosowałam i nie wiem czy może zastąpić pasteryzację. Jestem natomiast pewna, że słoiczki z ksylitolem bedą się świetnie przechowywać i bez pasteryzacji i "na spirytus", jeśli dasz - odpowienio dużą - ilość ksylitolu, bo przecież on konserwuje tak jak cukier, a nawet lepiej, bo ma silne właściwości bakteriobójcze. Przy ilości jaką ja używam -200-250 g na kg owoców pasteryzacja jest konieczna:)

      Usuń
  5. Wygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    Zapraszam na mojego bloga :)
    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo sympatyczne, że dziękujesz za udział w akcji:) Nie omieszakam odwiedzić Cię. Pozdrawiam:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)