Guten Appetit

czwartek, 16 lipca 2015

Jagodowe odrywańce - III


Jagód na straganach w bród, dlatego każda okazja jest dobra, by przygotować z ich udziałem coś smacznego. Wakacyjny pobyt w Polsce wykorzystuję bardzo pracowicie. Słoiczki z pasteryzownymi jagodami i dżem truskawkowo- jagodowy już czekają na zimę. Tiramisu jagodowe zostało dosłownie pochłonięte, nie zdażyłam nawet zrobić zdjęcia. Przyszedł czas na ulubine drożdżówki lata - jagodzianki.
Moje są trochę mniej tradycyjne, bo przytulone do siebie - puszyste jagodowe odrywańce. Ciasto jest bardzo łatwe i wspaniałe do współpracy, nawet nie wymaga posypywania mąką.



Składniki na 15 bułeczek:
400 g jasnej mąki orkiszowej
160-170 ml mleka
50-60 g cukru
60 g masła
1 jajko+1 żółtko
1 op. suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
300 g jagód
1 łyżka cukru
2 łyżki mleka

Wykonanie:
  • mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć do ciepłego mleka pokrojone  masło, by się nadtopiło
  • do miski odmierzyć mąkę, cukier, drożdże, sól, dolać mleko z masłem i dodać jajka. Zagnieść elastyczne, odchodzące od brzegów miski nieklejące się ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • jagody dokładnie umyć, przebrać i osuszyć. Wymieszać z 1 łyżką cukru
  • wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Układać złączeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut
  • pierkarnik nagrzać do 200`C. Bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut do zrumienienia. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego!

    2 komentarze:

    1. Spodobal mi sie przepis:-). Pozwole sobie z niego skorzystac i upiec taka pyszotke:-). Mysle,ze cos mi z tego wyjdzie;-). Dziekuje.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Na pewno się uda. Życzę zatem smacznego!

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)