Guten Appetit

wtorek, 21 lipca 2015

Placek z wiśniami na lato


Ucierane, błyskawiczne do przygotowania ciasto. Ucierany klasyk, który zawszę sie udaje. Smaczne  ze wszystkimi owocami lata, ale z wiśniami chyba najlepsze. Super zdrowe, kwaskowate wiśnie - surowe, nie mają za wielu wielbicieli, ale już przetworzone uwielbiają chyba wszyscy. Bardzo proste ciasto, idealne na letni podwieczorek.
Piecze się 30 minut. Jeśli poszukujesz bardziej wykwintnego ciasta z wiśniami, zapraszam na wyjątkowo aromatyczne z amaratto, przepis tutaj.

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4-1  szklanka ksylitolu lub cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1 cukier waniliowy
500 - 600 g wiśni

Wykonanie:
  •  masło roztopić w rondelku, ostudzić
  • wydrylować wiśnie
  • jajka z ksylitolem ubić na pulchny, biały kogel-mogel. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy
  • do ubitych jajek dodać w 4-ch porcjach mąkę z roztopionym masłem już na  zmniejszonych  obrotach miksera
  • ciasto wyłożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Równomiernie rozłożyć wiśnie
  • piec w 200`C 30 minut
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem 
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !


PiknikW wiśniowym sadzie 2015

3 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)